Kauçuk Boru ve Levha değilken Kauçuk?
Yalıtım sektöründe “Kauçuk İzolasyon (Yalıtım)” denildiğinde aklımıza ilk gelenler
“Kauçuk Boru“ ve “Kauçuk Levha“ olmasına rağmen aslında kauçuk ürünler o kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor ki..
Bunlar neler mi?
Mesela kemer, korse yapımında, varis çoraplarında, hortumlarda, otomobil süspansiyonlarında, su dayanımından ötürü dalgıç kıyafetlerinde, titreşim emilimi özelliğinden ötürü makinelerin ayaklarında ve endüstriyel alanlarda, kauçuk köpüğü formunda sünger ve yastıklarda, elektrik konusunda iyi bir yalıtkan olduğundan elektrik kablolarını kaplamada ve benim şu an aklıma gelmeyen pek çok alanda kauçuk ürünleri kullanılıyor.
Tabi ki en önemlilerinden birisi ve insanların günlük yaşamına 1840’lı yıllarda kauçuğu dahil eden kauçuğun babası lakabıyla tanınan Charles Goodyear, ne ürettiğini yazmama gerek yok sanırım ismi artık bir dünya markası.
Kauçuk kelime kökeni bakımından da hüzünlü bir öyküye sahip, Fransızca’dan Türkçe’ye geçen sözcüklerden birisi, kökeni ise Keçuva dilindeki “kauchuk ” kelimesidir. Keçuva dilinde kauchuk : “Ağlayan Ağaç” anlamına gelmektedir ki bu aslında kauçuğun nasıl elde edildiği ile ilgili önemli bir ipucunu da adında taşımakta. Peki madem öyle ama İngilizcede niçin “Rubber (Silgi)” olarak adlandırılıyor. Bunun da açıklaması gayet basit, çünkü 1700′ lü yıllarda kauçuk Hindistan’dan Avrupa’ya getirildiğinde sadece silgi olarak kullanılıyordu ve bu isim kauçuğun üzerine yapışmış oldu. |
Tabi günümüzde her şeyin hormonlusu, yapayı, doğalı olduğu gibi kauçuk üretiminde de doğal kauçuk ve sentetik kauçuk kavramları var. Doğal kauçuk , kauçuk ağacının süte benzeyen öz suyunun ağaca çizikler atılarak damlatılması, (ağlayan ağaç ismini buradan alıyor.) biriktirilmesi ve varillenerek sertleşmeye kurumaya bırakılıp sonrasında belirli işlemlerden geçirilmesi sonucu oluşan kauçuk. Petrol ürünlerinden üretilen kauçuk ürünleri ise tabi ki sentetik kauçuk olarak adlandırılıyor.
Günümüzde kimyanın ilerlemesi ile yağdaki kauçuğun taklidinin yapılarak suni kauçuk üretilmesine olanak tanıdı.
İstatistiklere bakacak olursak her yıl üretilen 18 milyon ton kauçuğun 12 milyon tonu yani 3’te 2’si sentetik kauçuktur.
Yalıtımda (İzolasyonda) Kauçuk Ürünleri
“Yalıtım sektöründe kauçuk nasıl kullanılıyor?” sorusuna gelecek olursak, yine geniş bir yelpaze bizi bekliyor olacak. İzolasyon sektöründe temel olarak Isıtma Soğutma Tesisat Yalıtımının vazgeçilmez ürünlerinden birisi kesinlikle Kauçuk boru ve levhalardır. |
Kauçuk Boru Yalıtımı Uygulamalası Nasıl Olmalıdır?
|
Kauçuk Levha Yalıtımı ile Klima Kanalı İzolasyonu Uygulaması Nasıl Yapılır?
|
Kauçuk İzolasyon Ürünlerinde Su Buharı Difüzyon Direnci Katsayısının Önemi (μ – mü değeri)Su buharı difüzyon direnci nedir,niçin önemlidir? Bu konuyla ilgili mühendislik harikası açıklamaları elbette bulmak mümkün ama temel olarak basitçe izah edecek olursak şunu unutmamak lazım, yalıtım ürünlerinin genelinde su buharı difüzyon direnci katsayısı ne kadar yüksek olursa, yalıtım değerleri bakımından o kadar iyi bir tablo ortaya çıkıyor.Su buharı difüzyonu sonucu oluşan yoğuşma, yapı malzemelerindeki ısı geçişini olumsuz yönde etkiliyor. Su buharı yapı malzemelerinin yüzeyinde yoğuşamaz ise yapı malzemelerinin içerisine nüfus ediyor, malzemenin içerisinde yoğuşmaya başlayan su buharı malzemedeki nem oranını arttırıyor. Eğer yoğuşan su miktarı malzemenin su dayanım noktasını aşarsa, su malzemenin içerisinde serbest bir şekilde hareket etmeye başlıyor ve hem yapı malzemesinin yalıtım değeri düştüğü gibi hem de ısı alışverişi bakımından elverişsiz bir hale geliyor. |
Bu arada başı poz numaraları ile dertte olanlar için bir kaç kısa yol vereyim.
Tabi ki tüm poz numaralarını yazarak bu bölümü doldurmak istemiyorum, buradaki örneklemelerden yola çıkarak diğer poz numaraları hakkında bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
|
Bu sayfayı oluşturmaktaki amacım tabi ki insanlara yardımcı olmak ve internet ortamındaki geçerliliğini yitirmiş ya da doğru olmayan bilgilerin önüne geçmek. Muhtemelen bu sayfa Google sıralamasında ilk sayfadan index alacak ama kaliteli bilginin korunmasına yardımcı olmak, katkıda bulunmak için, yazıda size göre yanlış olan noktalar varsa, eklemek istediğiniz ek bilgiler varsa bize ulaşın ve içeriklerle ilgili yorumlarınızı , görüşlerinizi eksik etmeyin.
Son olarak, “Yalıtımı bilen yapsın, enerjin cebinde kalsın!” 🙂
|
İçeriği farklı platformlarda paylaşmak isteyenler
teran@teranyapi.com mail adresi ile iletişime geçebilirler.
Kaynaklar :
Oxford Dictionary
Etimoloji Sözlüğü
Britanica
Türk Dil Kurumu
Vikipedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Makine Mühendisleri Odası
Ulusal Tesisat Sergisi
Ode Yalıtım A.Ş. (R-Flex)
İzocam (Armaflex)
One Flex
Rubber Foam İnsulation Online
Msxlabs